ismoojanenuk Paluumuuttajana Suomessa

Stubb Relanderin jalanjäljillä

Historiaa tunteva lukija ihmettelee mitä tekemistä pääministeri Stiubbilla ja Tasavallan toisella presidentillä eli "Reissu-Lasse" Relanderilla on keskenään. Todennäköisesti ei mitään.

Sen sijaan Stubbin politiikan uudistaminen muistuttaa vahvasti silloisen valtionyhtiö Soneran modernisointia ja lyhyeksi jäänyttä maailmanvalloitusta viime vuosituhannen lopulla kun sen toimitusjohtajaksi valittiin eräs toinen Relander. Lopputuloksen monet muistavat: "Ilmaa" ostaessaan Sonera sai aikaan yhden merkittävimmistä Suomessa tapahtuneista liiketaloudellisista katastrofeista joka johti koko yrityksen myyntiin pilkkahintaan Telialle.

Jälkikäteen tehdyt analyysit osoittivat, että Soneran silloinen johto hallitus mukaanlukien oli täysin irti todellisuudesta ilman tarpeellista ymmärrystä , osaamista ja näkemystä mitä pitäsi saada aikaa. Tätä puutetta pyrittiin aktiivisesti kompepensoimaan kansainvälisten konsulttien powerpoint sulkeisissa, jossa opeteltiin kolme tai useampaa englanninkielistä iskulausetta tai pointtia joiden ainoana tehtävänä oli saada niiden esittäjä näyttämään hyvältä ja ammattimaiselta. 

On tietysti toivottavaa, ettei Stubb pysty Suomen osalta ihan vastaaviin savuutuksiin, mutta janalla missä toisaalla on todellisuuden ymmärtämiseen, osaamiseen ja näkemykseen perustuva johtaminen, toisaalla taas mediahypeen perustuva sijaistoiminta, Stubb näyttää linjansa valinneen. Toki Soneran kriisiä pahensi valvonnan olemattomuus. Telekommunikaatio/hupputeknologia -yrityksen maailmanvalloitusta hallituksessa johdettiin vankalla meijerin maidonhankintapäällikön kokemuksella. Tämän roolin kokoomuksen puolukokous ehti jo itselleen varata, mutta toivottavasti eduskunnasta tai viime kädessä äänestäjistä löytyy riittävästi selkärankaa nähdä mediasumun läpi ja arvioida valtakunnan etu oikein.

Kohtuuden nimessä mainittakoon, että Soneran Relander teki kai myöhemmin asiallisen uran kansainvälisenä investointipankkiirina. Myös Stubbille varmasti löytyisi kykyihin paremmin sopiva ura. Kun vielä joskus katselen CNN:ää, ajattelen usein että Stubbista voisi tulla vaikkapa erinomainen kansainvälinen kirjeenvaihtaja kuten Richard Quest. hänkin on tunnettu edustavasta pukeutumisestaan ja käytöksestään, mutta muuten häntä kyllä pidetään harmittomana tyyppinä. Katsokaapa 

http://edition.cnn.com/CNN/anchors_reporters/quest.richard.html

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat